Кратак преглед - историја Манастира Војнић

На обронцима Паштровичке горе налази се најстарији манастир Војнић.

Овај манастир потиче с краја X вијека. Црква из тог времена је посвећена Св.Николају Мирликијском. Касније почетком XIII вијека саграђена је и друга црква Св. Влм. Димитрију Солунском. Постоји веома мало писаних података о историји овог манастира.

Године 1677. ово подручје је било захваћено катастрофалним земјотресом када су цркве и конаци, који су били поред њих, били потпуно или делимично срушени. Од тог времена монашки живот у овом манастиру је потпуно престао.

Обнова манастира је започета тек јуна 2004. године изградњом конака брвнаре, када постаје женским манастиром. После 341 године од земљотреса обновљена је тада срушена црква посвећена Св. Николају. Упоредо са обновом цркве, започета је изградња конака на темељима старог срушеног за вријеме поменутог земљотреса.

Сестринство овог манастира је започело изградњу манастирског конака, молимо благовјерни, христољубиви народ да нам помогне да се ова велика светиња обнови и поново постане духовни стуб који досеже до Неба.

Велики благослов за ову светињу је уграђивање земље са канавке Св. нашег баћушке Серафима Саровског, у сам темељ манастирског конака. Дан Св. Серафима, 15. јануар је слава сестринства овог манастира.

 

     
www.000webhost.com